Skip to content

Música lliure

Written by

Jacinto

Descobreix tot el que has de saber sobre la Música lliure o lliure, en espanyol, que es considera de domini públic i es pot utilitzar sense necessitat d’una llicència, permís o pagament.

Què és la Música lliure?

Aquest és un terme en català que fa referència al que en espanyol tradicional es coneix com a música lliure.

La música lliure és aquella que es considera com de domini públic, és a dir que el seu ús no amerita la tramitació de llicències ni el pagament a qui la  va crear.

Tanmateix, lluny de tractar-se d’un acte de beneficència, la idea de gran part de la difusió de la música lliure és promocionar-la i que pugui arribar a la major quantitat de persones possible.

La Música lliure és un terme que aplica per a la lletra, els arranjaments o l’aspecte musical en si, depenent del mètode que es faci servir en emprar la modalitat.

A més, cal tenir clara la diferència entre la música de domini públic i la que compta amb llicència Creative Commons.

La Música de domini públic és aquella que es pot descarregar, editar i distribuir de manera lliure, usualment és perquè els drets de l’autor han expirat o aquests ja van morir però no sempre aplica d’aquesta manera, ja que és possible que se cedeixi el dret altres.

D’altra banda, la llicència Creative Commons ofereix la possibilitat d’utilitzar les creacions musicals lliurement, ja que qui les va crear hi ha renunciat als seus drets però es limiten les accions de descàrrega, edició i distribució.

On puc trobar música lliure?

Hi ha una gran quantitat de bancs on pots trobar Música lliure per utilitzar en els teus vídeos o creacions i en aquesta oportunitat et nomenarem els 8 millors que es troben disponibles a internet.

Free Music Archive

Aquesta popular plataforma ofereix música lliure, oferint l’opció de cerca per gèneres o directament introduint el nom de la cançó o pista que requereixes.

Quan hagis localitzat aquella que desitges i facis clic, podràs visualitzar el tipus de llicència que posseeix i si apliquen condicions d’ús o no, com l’atribució de l’autoria o el “no ús comercial”.

Freepd

Aquesta és una altra coneguda pàgina web on podràs trobar pistes i melodies, principalment per emprar-se com a fons musicals en produccions audiovisuals.

En aquest lloc es classifiquen les cançons dacord amb la seva temàtica i la disposició de llicència Creative Commons.

Dedominiopublico.org

En aquesta plataforma pots trobar pistes musicals clàssiques de tots els temps per incloure-les a les teves creacions i es tracta de cançons de domini públic, com algunes de Gardel per exemple.

SoundBible

Aquest lloc web és diferent als altres, ja que és possible trobar principalment efectes de so amb llicència Creative Commons, amb la qual aplica la condició d’atribuir l’autoria però que poden ser utilitzades sense haver de pagar per això.

Free Music Projects

Aquest lloc web és similar a l’anterior però és possible trobar grans clàssics de sempre i incloure’ls en els teus projectes i creacions. Entre les opcions disponibles hi ha, per exemple, les obres mestres de Mozart.

Musopen

Com en el cas anterior, en aquest lloc web és possible descarregar música clàssica instrumental lliure de drets d’autor i amb una àmplia varietat.

Free Music Public Domain

En aquest lloc web pots descarregar gran varietat de música en diversos estils, tant de domini públic com amb llicència Creative Commons i altres de pagament que es poden fer servir per a fins comercials.

Fiftysounds

Finalment, aquest lloc web que permet tancar el llistat, ofereix pistes exclusives de descàrrega gratuïta que es poden fer servir amb llibertat però amb la condició d’atribuir l’autoria a qui correspongui.

Previous article

On descarregar música lliure de drets?

Next article

Com es pot saber si una cançó està lliure de drets?

Join the discussion

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *