Skip to content

Com es pot saber si una cançó està lliure de drets?

Written by

Jacinto

A l’hora de crear contingut audiovisual és habitual que molts usuaris es preguntin Com saber si una cançó està lliure de drets?, sobretot per evitar incórrer en delictes i tenir la confiança que estàs complint i respectant la llei.

Què és el copyrigth?

Es tracta d’un terme que aplica per als drets d’autor i que concedeix a aquesta potestat personal i patrimonial sobre el maneig exclusiu de l’àudio.

En aquest sentit, hi ha àudios que tenen drets d’aquest tipus i altres que es consideren lliures, de manera que poden ser emprats per qualsevol per als seus projectes.

Per evitar incórrer en aquest tipus de delictes, tens 2 alternatives:

  • Adquirir les llicències d’ús per emprar amb legalitat les pistes encara que tinguin drets d’autor.
  • Emprar música lliure de drets d’autor que no requereix pagament.

En aquest sentit, la primera opció requereix temps i llargs processos com negociacions i més, en canvi la segona sol ser senzilla.

La majoria de les cançons que s’escolten a la ràdio, per exemple, solen tenir drets d’autor i per tant no poden ser utilitzades lliurement; en canvi, hi ha 3 casos concrets en què aquests no apliquen.

  1. Música catalogada com de Domini Públic, aquestes no tenen restriccions d’ús i poden utilitzar lliurement sense pagar, ja que van ser creades abans de l’aplicació del terme o els autors de les quals hagin mort fa més de 70 anys.
  2. Música amb llicència Creative Commons, se’l coneix com a lliure de drets i gratuïta, dins d’aquesta hi ha almenys 6 subtipus de llicències amb condicions particulars d’ús però que en tot cas no requereixen pagament.
  3. Música lliure de drets d’autor, en aquest darrer cas es tracta de pistes que encara que no compten amb dret, si poden requerir un cert pagament per al seu ús.

En general és actual la música i no posseeix condicions o limitacions com en el cas de la Creative Commons, a més que el pagament no és tan elevat pel seu ús.

Com es pot saber si una cançó està lliure de drets d’autor?

A l’hora d’utilitzar qualsevol pista d’àudio, cal comprovar que aquesta no estigui subjecta a drets d’autor, recorrent a diverses alternatives com ara les següents.

PDINFO

Un portal que disposa de la informació de totes les pistes de domini públic, de manera que en cas d’aparèixer-hi, tindràs la seguretat que està lliure de drets i podràs utilitzar-la, només cal ingressar el nom a la barra de cerca i llest.

YouTube

Una altra opció és accedir a aquesta plataforma de vídeos que s’ha guanyat un lloc de popularitat entre els usuaris.
En general, s’inclou en les descripcions si la pista té drets d’autor o no, encara que és comú trobar cançons molt antigues lliures d’això a la plataforma.

A més, la plataforma omple de conformitat amb la llei, un format que indica el tipus de llicència a què està subjecta la pista i així sabràs si posseeix o no drets d’autor.

Altres mètodes

Aquests solen ser menys comuns però indiquen cercar alguna marca de drets d’autor present a l’àudio o material audiovisual, comptar amb l’assessoria legal d’un expert a l’àrea o simplement utilitzar pistes exclusives de bancs i plataformes que ofereixen aquest tipus de cançons.

D’aquesta podràs dur a terme els teus projectes sense necessitat de turmentar-te pensant que puguis estar violant la llei de drets d’autor o d’altres.

Tingueu en compte que els drets d’autor s’apliquen per assegurar la propietat intel·lectual i creativa d’un compositor i això influeix tant en l’ingrés com en l’exercici professional, de manera que és fonamental respectar-lo.

A més, les repercussions legals que recauen a l’infractor van des de simples multes fins a penalitats greus que no impliquen només l’eliminació del publicat sinó que és possible que afectin de manera severa la persona.

Previous article

Música lliure

Next article

Grups de música Catalans

Join the discussion

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *